vrijdag 7 december 2012

Het Levenswiel - Stort op de 8 lopende rekeningen


Als coach ga ik met de mensen op zoek naar de mate van hun tevredenheid op een aantal domeinen, 
deze 8 vond ik eigenlijk alles omvattend m.n.

1 relatie, 
2 persoonlijke groei, 
3 plezier ontspanning, 
4 levensvisie waarden, 
5 carrière, 
6 financiële zekerheid, 
7 gezondheid, 
8 familie vrienden omgeving

'Het Levenswiel' door Henk Vos, beeldend kunstenaar, www.henkvos.nl
8 gebieden waar mensen zich bewust van kunnen worden, soms 8 keer 'ahaa!'.

8 gebieden waarop mensen succes ervaren, of niet.

8 gebieden waarin mensen actief zijn, of er enkele van verwaarlozen waardoor het wiel niet meer lekker draait.

8 rekeningen, waar van slechts één financieel. Er zijn 8 rekeningen waarop je moet storten of sparen alvorens je er kunt afhalen. Eigen rekeningen ; zodat je je niet lichamelijk uitput bijvoorbeeld, en ook rekeningen van anderen zodat het niet steeds mijn gelijk is of ikke-ikke-ikke. Mensen helpen en vrij laten is sparen op hun emotionele rekening. Mensen sturen en zeggen wat ze moeten doen, is iets van die rekening afhalen

Stortingen kunnen klein zijn, wees creatief. Er was sneeuw voorspeld - ik strooide zout voor onze deur, en strooide bij mijn buren ook wat. Ik maakte de auto sneeuwvrij en die van de wagens voor en achter me ook . Nee, ik heb het hun helemaal niet gaan zeggen, maar men kent me, en dat hoeft ook niet. Die mensen zullen dat wel leuk vinden en die onverwachte meevaller vooruit-geven. 
    
    In huis doen we dat ook zonder iets terug te verwachten en zo is ieders rekening mooi vol om te kunnen geven. Jij geeft toch ook liever als je het gevoel hebt dat je voldoende krijgt, heel menselijk.

Je kunt niet afhalen wat je niet eerder gestort hebt, m.a.w. opgebouwd hebt. Ben je bijvoorbeeld onvriendelijk en nors, dan krijg je ook minder terug dan als je complimenteus en behulpzaam was. 

Als je ontleent, geef dan gauw terug. Je kunt ook te diep gaan op je eigen rekeningen, precies zoals je dat bij een bankrekening kan doen. Pas op met te diep gaan. Zeg op tijd stop of neen. Put je niet uit, geef aandacht aan elke van de 8 rekeningen.




In zelfcoaching - selfempowerment - is dat precies zo. Als het niet loopt is het tijd om me ff te bezinnen waar het on-evenwicht zit. Nee, het gaat er niet om om alle ballen in de lucht te houden. Ik vind dat een zeer negatieve benadering, en kies liever voor het beeld van het lekker draaiende wiel

Trouwens in een relatie kan het best zijn dat partners een rolverdeling afspreken of de gebieden slim verdelen. Als het maar lekker draait voor alle betrokkenen.
In een familie, een buurt, een team, onder vrienden.. kan dat ook zo groeien. 

Ieder mens is uniek. Zo heeft iedereen zijn eigen levenswiel. Voor die eigenheid brengt een coach respect op. Als jij jezelf coacht, zoals ik doe, dan weet je na een tijdje welke delen haast vanzelf draaien en waarvoor jij jezelf moet aanporren of waar je moet op letten. Jij bent jij.


Warme groetjes van 
coach Clark Kent










Tekst van Roda da Vida; de betekenis : Het Levenswiel
Oorspronkelijk komt het levenswiel uit het sjamanisme. Het levenswiel zijn plaats gevonden in zowel oosterse en spirituele richtingen als westerse psychologie en bedrijfsleven. De toepasbaarheid per stroming is afhankelijk van taalgebruik, woordkeuze. Het levenswiel is opgebouwd uit een aantal spaken die met elkaar verbonden zijn in het centrum. Vanuit het centrum draait het wiel en ontstaat via een kloppende beweging de hartslag van het leven. In deze levenscirkel zijn de kosmische wetten van polariteit, de vier elementen waaruit alles is opgebouwd, de betekenis van tijd en materie en de cyclische beweging terug te vinden en met dit alles spiegelt het de natuurlijke ontwikkeling van het leven op aarde. In het wiel zijn de 4 windrichtingen aanwezig, elk deel daarvan heeft zijn eigen kwaliteiten. .Het oosten waar de zon opkomt staat voor nieuwe plannen maken, het zuiden voor plannen uitvoeren, het westen voor overzien/evaluatie en het noorden voor rust.
Zo is deze cyclus in alles - in en om ons heen - terug te vinden; 
In de natuur : ochtend (oosten), middag op de dag (zuiden), einde van de dag (westen)  en de nacht (noorden).  In de jaargetijden, de lente (oosten), zomer (zuiden), herfst (westen) en winter (noorden). 
In onze levenscyclus: geboorte kind, volwassenheid, ouderdom en de dood. 
Op persoonlijk vlak :In werk, in relaties, het dagelijks handelen, het dag- en nachtritme, beslissingen, sexualiteit, sport en persoonlijke ontwikkeling

Wat kan je hier nu mee in het dagelijks leven?

Door bewust te worden van dit levenswiel, kun je bewust gaan worden van jouw eigen patronen; ieder mens is uniek, dus ieder heeft zijn ‘eigen’ levenswiel.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten