maandag 8 februari 2016

Mediteren met coach 33, Wat met rotdagen?, Edel Maex


Week 4, ik snoep bewust één dag van week 5 af omdat we er nog niet klaar mee waren, met ellendigheid (fijn hé). Ellende vraagt veel aandacht, niet erg want de boodschap is dat mindfulness je helpt.

Ondertussen voeg ik maar bronnen toe aan deze training. 'Mindfulness, in de maalstroom van je leven' van Edel Maex hoort daar nu eenmaal bij. In Edel zijn acht weken training leerde coach Clark Kent mindfulness kennen, en ervaren.

Vorig jaar is het boek en de cd's van me geleend. Geen nood het is voor weinig geld beschikbaar nieuw, en vaak tweedehands, en als e-book. Lenen - en verdwijnen zonder terug te geven - lijkt me bad karma, is niet de oplossing dus kocht ik het deze week opnieuw voor elf euro.

p. 180 gaat over rotdagen waarop je stemming zwart is, niets je interesseert, niks lukt, mensen je lijken te haten, je nergens rust vindt, en niets je kan opbeuren. En als het dan bij één dag zou blijven ..

Wat doe je met die dagen (volgens psychiater E. Maex)?

1. Mildheid, 2. Mindfulness, 3. Aanpakken, 4. Wacht niet

1. Mildheid
Helaas zijn dit de dagen dat mild zijn het minste lukt. Zelfverwijt is echter niet de oplossing. Als je tegen jezelf tekeer gaat, neem jezelf dan maar niet te veel au sérieux. Mildheid is een keuze (de beste). Over jezelf denken als je oma noemt Chade Meng Tan het.

2. Mindfulness
Zie het aan. Merk de gedachten op die je naar beneden halen. Kijk met compassie naar je donkere gevoelens. Kijk er niet van weg, ga er ook niet in mee. Cultiveer ze niet, ga er niet over zagen en klagen. Besef dat gedachten en emoties komen en gaan (naarmate je ouder bent, weet je dat ook goed). Kijk al wat verder, wanneer het opgelost zal zijn.

3. Aanpakken/ oplossen
Alleen - Met anderen
Ruimte maken - Afleiden
Je kunt iets doen om je gedachten te verzetten, of er ruimte voor maken. Met wie kun je praten, of kun je leuke dingen gaan doen?

Er bestaan ook zeer effectieve manieren om aandacht af te leiden zoals alcohol, overmatig eten, druggebruik. Maar daar heb ik het niet over natuurlijk want op de lange termijn zijn ze schadelijk en zorgen voor nog grotere problemen. 

4. Wacht niet
Leven doe je hier en nu. We denken soms dat we gaan leven als de problemen opgelost zijn.
Wachten en bij de pakken gaan neerzitten helpt niet.
Leef nu, doe wat nu mogelijk is/ zinvol is, ook al is het maar een heel klein beetje. Als er iets is in je dag dat meeviel of lukte is dat een succesje.

Bij mediteren blijf je bij de realiteit, het is geen ontsnapping, je gaat niet zweven (irrealistisch zweverig doen).
Edel Maex zegt ergens in zijn boek dat het 'leven in de maalstroom' heet en niet 'zweven in de kosmos'.

Als je mediteert wanneer je een rotdag hebt, kun je dat doen met deze beelden.
Zittend als een berg. Jij bent een rots, een berg. Op die berg gebeurt er van alles, soms woedt er een storm en waaien bomen weg .. Maar de berg blijft onveranderd, en de natuur er op herstelt zich weer na de storm.

Liggend als een meer. Uitgestrekt als een meer, je voelt je oevers .. Het kan leut zijn op het meer met roeiers en zwemmers, het kan stormen op het meer, maar net onder de waterlijn is het meer kalm. Als de storm gaat liggen is het meer nog steeds het meer.Het is een heel toegankelijk boek, simpel mooi uitgegeven, met een groot lettertype. Elk stuk is hooguit een bladzijde of twee lang, je leest het moeiteloos. Edel Maex raadt aan om er kleine stukken van te lezen, en er dan over na te denken. In de training zegt hij bij welke week welk hoofdstuk past - dat zal ik ook doen.

Uw coach heeft gemediteerd toen hij deze morgen uit zijn bed kwam, het was toen nog kalm in huis.
Ook dat kan.
Nu ga ik na wat klusjes in huis zwemmen, voordat mijn schoonmoeder op bezoek komt (waarvoor Lois weer aan het kuisen is geslagen - hetgeen volgens mij niet hoeft).

Groeten van coach Clark Kent
Geen opmerkingen:

Een reactie posten