dinsdag 19 januari 2016

Mediteren met coach 17, ZaZen, zittend mediteren en jeuk aan je kont.


Mediteren kan liggend, zittend, staand, lopend. Boeddhisten zij heus niet kieskeurig. 

In deze tweede week van acht weken samen mindfulness trainen, gaan we zittend mediteren.
Voor uw coach werkt dit het beste, op mijn bankje, meditatiekussen of gewoon waar ik een moment vind (je zit - staat - vaak ergens te wachten, en ik vind dat ik dat moment kan benutten zonder me te ergeren aan het 'wachten' op zich).

Er is weinig instructie voor nodig.Zitten, alleen maar zitten, en ademen: moeilijker wordt het niet. Zitten, maar wel met je bekken iets naar voor gekanteld en je rug rechtop gestrekt, handen rustend in je schoot of op je benen, handpalmen open, ademend door de neus. 
Zitten als een berg, zitten in aandacht, ZaZen. 
Duizenden jaren aan meditatie traditie leverden deze houding op als ideale en minst pijnlijke manier.

Gemakkelijk, toch ?
Ongelofelijk moeilijk vaak omdat we niet gewoon zijn om alleen maar te zitten zonder verder ergens een gedachte aan te verspillen. Je aandacht is al snel bij dingen die je zou kunnen 'doen', je bent snel afgeleid (vorige blog).Als je echt niet ontkomt aan een reactie, handel dan mindful (rustig, vriendelijk, doordacht, kalm).

Is het noodzakelijk om iets te doen - je moet bijvoorbeeld krabben of opstaan - wees dan mindful in drie dingen: intentie, beweging, en gewaarwording.
Wees je bewust van het doel van deze oefening; en dat is niet dat je stilzit ! maar het beofenen van mindfulness.
Dus zolang je met aandacht handelt, maakt het niet uit wat je doet terwijl je daar zit. TV kijken op je bankje? Nee, dat is niet mindful slimmerik. Heb je echt zoveel jeuk dat je aan je neus moet krabben ? , breng dan je aandacht bij de gewaarwording van jeuk, eerder dan bij de intentie van te krabben. Volg daarna de beweging van je arm, je hand, vinger, top van je vinger, en voel de sensatie van het krabben aan je neus. Laat het dan weer stil los. Niets meer, niets minder.

Hetzelfde voor pijn aan je kont, kramp in je been, je voet, je nek .. want in het Oosten zaten de uitvinders van meditatie veel op de grond en op hun knieën, maar wij zijn een rugsteun en een kussen gewoon. Het vraagt wat oefening om geknield te zitten, in kleermakerszit of lotushouding (wat mij niet lukt !). Maar eens je het kunt maakt het het mediteren wel af. 

Zazen of zittende meditatie (Japans: 座禅; letterlijk "zittende aandacht") is de meditatievorm die beoefend wordt in het Zen-boeddhisme. Zazen wordt beoefend om bevrijd te raken van lijden, door het realiseren van een kalme, wakkere geest die niet wordt gehinderd door hevige emoties en illusies.

Een half uur per dag is in het begin aangewezen, je kunt een kwartier doen als je meer ervaring hebt maar al vijf jaar doe ik het met een half uurtje en dat is rapper om dan je zou denken. Het effect voel je er meteen na, en dikwijls op onverwachte momenten nog. 

Veel geluk met het experiment. Je kunt me dagelijks volgen. 
Groeten van coach Clark Kent,


1 opmerking:

 1. Beste Clark,

  Ik zie dat je ongevraagd mijn foto gebruikt op jouw website.
  Zoals je wellicht zelf ook weet is dit strafbaar.
  Je kunt contact met mij opnemen via: info@jamieleona.com
  En anders neem ik zelf maatregelen. Maar ik denk niet dat je daar op zit te wachten.

  BeantwoordenVerwijderen