woensdag 13 januari 2016

Mediteren met coach 12, Dodge This, Emotions in slow motion


We zijn in week 1 van de 8 weken dat we mindfulness trainen.

We doen 45 ' bodyscan (ligmeditatie), en verschillende keren per dag 3 ' adempauze (zitten en letten op je ademhaling). We doen ondertussen ook kennis op, ik lees met jou indoorzoek jezelf (Search inside yourself) van Chade-Meng Tan.In hoofdstuk 1 toont hij aan dat zelfs een techneut iets kan hebben aan emotionele intelligentie, en dat het hier gaat om exacte wetenschap niet zweverigheid.

Via meditatie kun je jouw emotionele brein (amygdala) minder actief maken. De amygdala fungeert als een soort ' bewaker ', hypergevoelig en akelig precies. Ze kiest altijd onder het motto ' voorkomen is beter dan genezen ' en gaat in op elke bedreiging uit de omgeving. Het is een heel belangrijk deel van de hersenen, maar ook primitief en je kunt het beter reguleren.

Via meditatie kun je ook doen aan ' affect labeling ' (Matthew Lieberman). Bij gevoelens benoem je met een woord wat je voelt, en dat maakt het gevoel beheersbaar. De prefrontale cortex die dit doet wordt gezien als het ' rempedaal ' van ons brein.
Door het benoemen maak je het jezelf gemakkelijker om daarmee om te gaan.

Via meditatie kun je emoties waarnemen, hoe ze opkomen en weer wegebben. Wij ervaren emoties niet alleen psychologisch, maar ook via een fysieke ervaring. We krijgen emoties beter in het vizier via aandacht voor ons lichaam. Het vermogen om onze emoties zo waar te nemen, hoe ze intenser worden, afzwakken, verdwijnen .. maakt dat we ze ook beter in de hand kunnen houden.

Gisteren maakte Meng het punt al dat we daarom via ons lichaam het beste in contact komen met onze gevoelens.Door er bij te blijven met aandacht, zie je ze (emoties, pijn, lichamelijke gewaarwordingen, gedachten ..) als een duveltje uit een doosje tevoorschijn komen en in slow motion weer wegebben.
Zoals Neo in de film The Matrix kun je ze dan ontwijken.
We kunnen niet echt de tijd vertragen, maar wel bewust kiezen wat te doen - de juiste respons kiezen i.p.v. uit te barsten, iets te zeggen waar we later spijt van gaan hebben.

Dus daarom richten we ons in het begin op ons lichaam, en onze ademhaling (niet op gedachten) via de bodyscan.Geen opmerkingen:

Een reactie posten