dinsdag 8 oktober 2013

Assessment hoofdverpleegkundige - Wat ik moest doen, en What To Do?

Op 17 oktober zit mijn proef er op, en is het op naar ander-en-beter hoop ik.
Vooruitzichten heb ik misschien, alvast ben ik op zoek en ben ik er bijna.

Solliciteren is niet meer wat het was in 1994, of 2008 ..een CV, ervaring en een persoonlijk gesprek met daarna een proef voldoen niet meer ..er hoort een 'inschatting' bij ,
zeker bij bepaalde 'hogere' functies gaat men uit van een  'assessment'.

Wat het precies is, vind je ook via mijn vorige blog
http://selfcoachclarkkent.blogspot.be/2013/10/assessement-voor-u-getest-het-einde-van.html

Gisteren is uw coach op assessment geweest. Het was de derde keer.

Elk assessment - voor dezelfde functie - was anders :
Een eerste was vrij kort , een gesprek over mijn interesses en meteen een proef op computer met vragen wat ik in situaties zou doen a, b, c, d

Een tweede was een ganse dag,

na een aantal gesprekken/ waaronder een twee uur durend jury-gesprek met een pannel van vijf directeurs (30' Power Point maken a.d.h.v. vragen en 2 uren voorbrengen en verdedigen)/ een assessment.

Het assessment werd gedaan door een gespecialiseerd onafhankelijk bureau (assessment center) en duurde een voor- en een namiddag.
Een uitgebreide IQ-test (niet prettig), een Persoonlijkheidstest op pc (niet onprettig), een gesprek over mijn sterken en zwakten, een gesprek over mijn CV, een toneeltje waarbij ik een evaluatie moest doen (een acteur en een observator).

Ik vroeg of ik mocht weten of het positief of negatief was geweest. Antwoord 'neen, de werkgever - als klant - is eigenaar van de gegevens en weet dit eerst',
 'U hoort later van hen of het negatief - onbeslist - of positief is geweest'.
Gelukkig positief!, en ik mocht een afspraak maken met het bureau voor 'uitleg' / niet gedaan.

Deze derde maal - gisteren - was een zestal uren in het hoofdkantoor van de organisatie door een HR-medewerker.
Vergelijkbaar met het tweede assessement, maar geen IQ-test (geen rijen nummers of letters aanvullen, sommen maken, figuren kiezen..). De Persoonlijkheidstest was korter (spijtig), maar het interview uitgebreider. Ik moest ook een werkrooster maken volgens regels, en in de oefeningen daarop gebeurde er vanalles waardoor het werkrooster overhoop gegooid werd (Vind ik leuk, ik kan me goed aanpassen in situaties), en een Postbak-oefening.

Ook een toneeltje.

Zoals ik al schreef ben ik er geen fan van, vind ik het nut discutabel, maar ik neem het sportief op.
Het is leuk als je slaagt - tot nu toe elke keer - maar waarde hecht ik er niet aan.
Het zou het gesprek en de keuze moeten professionaliseren.. Tja, al heb ik hoge vermeldingen op mijn diploma 's, toch heb ik het nooit op testen gehad.

Bij het ene bureau kreeg ik eten en parkeerplaats, bij het andere bureau was dit niet inbegrepen en kostte die dag me €17 en naar ik vermoed kostte het de werkgever véél meer. Is het dat waard?

Bij mijn dochter hebben ze voor twee hoofdvakken geen examens meer - de inzet door het jaar, en de stof het ganse jaar door kennen, is daar de norm (niet de momentopname van 'het' examen!)

Ik zou veel liever naar school gegaan zijn als men zo naar mijn inzet had gekeken over het ganse jaar. Ik ben meer een marathonloper dan een korte sprinter - ik blink uit in uithouding en dagelijkse praktijk.

Testen zijn de hel wat mij betreft. Ooit vulde ik een IQ-test zo in dat de psycholoog ze waardeloos vond (ik baalde zo dat ik op een moment gewoon alles 'a' aanduidde). Weerstand besloot ze wijs.

Zo, ik wou je alleen laten weten 'wat' ik gisteren moest doen.
Al zegt men dat jij je niet kunt voorbereiden, toch kun je je voorbereiden op IQ-testen zodat je de manier van vragen al snapt, toch kun je al enkele sterktes en zwaktes vanbuiten leren, en enkele situaties waarover je kunt vertellen.

Ik kan je al vertellen dat ik van de zenuwen de helft vergat te vertellen, en toch vond dat ik te lang aan het woord was naar mijn goesting, vermoeiend ! als je jezelf bezig hoort 
Ik lijk slimmer als ik minder zeg.

Vooral goed slapen, douchen en je goed kleden, en er op tijd zijn helpen.

Het was weer een ervaring om over te praten en lachen onder vrienden,gisteren was ik doodmoe na de proeven, vandaag doe ik het gras af en gebruik ik mijn hoofd niet.

Uw coach Clark Kent









3 opmerkingen:

  1. Ik wou dus zeggen.. sterk van je! Zoveel proeven , zoveel stress

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja Liesbeth, wanneer ik na vijf à zes uur poken en vragen zo een assessment verliet , was ik totaal leeg. Een dag nadien dacht ik nog 'Wat was me dat?, n wat heb ik allemaal gezegd?'.
      Merciekes

      Verwijderen