Lieve leiding,
Het zijn al stevige weken geweest voor de scouts en gidsen. Meer dan 20.000 spelende kinderen en jongeren op kamp, verspreid over het land en daarbuiten. En nog meer leiding, leden en ‘foeriers' die nu hun zak aan het maken zijn en de komende weken van het buitenleven zullen genieten. Zo laten jullie zien aan de wereld hoeveel energie en kracht er uitgaan van scouting. Maar af en toe zijn er ook donkere dagen, zoals afgelopen week.
In de nasleep daarvan, is er iets wat ik jullie graag wil vertellen.
Soms krijg ik de vraag of scouting niet meer moet zijn dan enkel spelletjes spelen en door de modder rollen. Want dat is wat de mensen zien gebeuren.
Wat moeilijker te zien is, is welke dynamiek er zo ontstaat tussen leiding onderling, tussen leiding en leden, tussen leiding en ouders.
Het is daar waar de meerwaarde van scouting zit. Niet zozeer in het spel, wel in wat erachter schuigaat. En het is dat wat in donkere dagen voor licht zorgt. Weten dat je niet alleen bent, dat iedereen, van ver of dichtbij, doet wat moet. Samenwerken, goed omgaan met elkaar, solidair zijn en indien nodig troost vinden bij elkaar.
Blijf spelen, blijf genieten, blijf doen waar we zo goed in zijn, kinderen en jongeren helpen zichzelf te ontplooien.
Ik ben ontzettend trots op jullie, hoe jullie het spel van scouting spelen, tijdens elk spelletje tikkertje én op de donkere momenten.
Trots om te mogen ervaren dat ons spel niet iets luchtledigs is, en dat jullie kostbare vrije tijd niet vrijblijvend besteed wordt.
Trots om de warmte en de dankbaarheid die ik de voorbije dagen heb mogen ervaren.
Trots omdat ik scout mag zijn, samen met jullie allemaal.
Tot slot: veel moed toegewenst aan de nabestaanden van Jasper, maar ook aan alle andere scouts en gidsen die het – om welke reden dan ook – al moeilijk hebben gehad.
jullie verbondscommissaris,
Christophe
Uw coach Clark is ook een scout en oud-leider, en leeft mee