maandag 13 augustus 2012

Ventileren : Agressie is Kicken ! Verslavend !


Coach Clark Kent test A Complaint Free World van Will Bowen.

Nog iets over ventileren, en hoe dat eigenlijk niet zo gezond is.

De derde blog over ventileren, dus belangrijk want er bestaat een grote, algemeen aanvaarde!,  misvatting dat dit goed voor je is.
Het is echter een mythe dat we het er uit moeten gooien.


Klagers en zeurkousen zouden anders de meest gelukkige mensen zijn op de wereld.

Ik zeg niet dat Opkroppen gezond is ! Er is een andere weg ..en ja, soms is je gevoelens en kritiek beheersen (kanaliseren) een goede manier om er mee leren om te gaan.

Fysiek ventileren kan ook. Het kan voor sommige mensen inderdaad nuttig zijn. Voor mensen die hun emoties meestal onderdrukken geloven sommige psychologen dat het helpt om op een kussen te slaan of iets te breken om negatieve energie kwijt te raken. Sigmund Freud heeft die tactiek van cathartische woede aanbevolen.
Maar er zijn anderen die het daar niet mee eens zijn. Fysieke expressie van boosheid zoals schreeuwen, een kussen slaan of borden breken – maar niet je beste servies zodat je er later spijt van hebt – zou zelfs het tegengestelde effect hebben ! 
Pas er maar mee op. 

Nu ben ik in de war Clark ! Wat wel te doen?
De best manier om er achter te komen of iets helpt om van je woede af te komen is de proef op de som te nemen en te kijken hoe jij je achteraf voelt.
Als coach beveel ik dingen stuk maken en roepen niet aan. Je kunt beter je gevoel uitspreken zonder emotioneel te worden, de controle kwijt te geraken.

Waarom niet ventileren dan Clark ?

Een eerste reden is dat als we zo emotioneel negatieve gevoelens ventileren, willen we eigenlijk onze slachtofferrol bevestigd zien. We willen dat anderen ermee akkoor gaan dat ons iets is aangedaan. Als die ander vervolgens onze commentaar beaamt zetten we de vicieuze cirkel 'Onvrede – Klacht –' in gang.
(The Black Box Revelation 'Kill for Peace')

Schreeuwen maakt niet minder boos, integendeel. Anders zouden koppels die lang ruzieën zich achteraf zeer opgelucht moeten voelen – en dat is niet zo. We voelen ons daarentegen juist bozer, ontevredener en uitgeput. Als je tegen een ander klaagt, bewijs je jezelf noch de relatie een dienst.
Er is niets op tegen om voor je behoeften op te komen, maar dat proberen door onvrede te ventileren brengt de relatie schade toe. Koppels die veel ventileren zijn doorgaans ontevredener, koppels die veel klagen, scheiden vaker dan in relaties waar men niet alle emoties en kritiek spuit.
Het verlaagt de energie van de ander en schept een vergiftigde omgeving.


Een tweede reden. Ventileren is vaak een aanval op iemand die niet aanwezig is. Het is een daad van agressie en die kan verslavend zijn. Bij koppels die vaak ruzie maken is vaak vast te stellen dat na een tijdje het hek helemaal van de dam is.
Het is bewezen dat bij mensen agressie en pijn ook vreemd genoeg als een beloning kunnen gaan aanvoelen. Ik heb het in de psychiatrie genoeg gezien, krassen in de armen, zelfbeschadiging, over eigen grenzen gaan. Dopamine komt vrij wanneer men drugs neemt of drinkt. Als mensen boos of agressief doen, komt er dopamine vrij. Ze krijgen, net zoals een drugsverslaafde of alcoholist, een kick ef een high, waardoor ze naar nieuwe prikkels van nog meer agressieve ervaringen hunkeren. Echte vechtersbazen kennen dit gevoel. Het geldt voor alle gewervelde soorten, dat is bestudeerd.
Conflict kunnen wij als beloning gaan ervaren en het willen herhalen: agressie is kicken!

We hebben ontdekt dat het 'beloningstraject' in het brein wordt ingeschakeld in reactie op een agressief voorval en dat daarbij dopamine vrijkomt. 
Craig Kennedy.

Er is een alternatief voor Ventileren en dat heet Verwerken. Het betekent veranderingen zien die Jij kunt bewerkstelligen. Maar daarover in mijn volgende blog meer.

Een fijne dag nog zonder zinloos geweld
Clark Kent

Geen opmerkingen:

Een reactie posten