vrijdag 22 juni 2012

Frituur Den Hoek in de Anselmostraat zonder Jim & Brenda


Niet mijn beste moment, maar wel gepast
Het is een dag om me eens flink te bedrinken (Pepsi) want Jim & Brenda stoppen met het uitbaten van Frituur Den Hoek in de Anselmostraat. Dees frituur was 20 jaar de beste frituur van het Zuid, één van de top tien frituren in gans groot Antwerpen volgens het Nieuwsblad, De Gazet van Antwerpen, P en andere magazines waarin ze regelmatig genoemd werd. Jim sprak er niet over, hij kaderde de stukjes wel eens in.

De frituur stond altijd afgeladen vol, maar Jim & Brenda maakten heerlijke goudgele frieten aan een vlot tempo dus moest je nooit lang wachten ..ook dat moet je kunnen als goeie friturist !

Vele bekende Vlamingen uit de buurt kwamen er hun bakje frit halen. Je riskeerde er wel vaker naast Kurt Van Eeghem, Stannie Krets of Marcel Vanthilt te staan wachten. Ik ontmoette er vooral vaak buren en kennissen vanuit heel de stad die hun buurtfrituur voorbijreden om bij Jim & Brenda een  pak frit te komen halen.

Twintig jaar geleden, rond de tijd dat Jim & Brenda hun frituur openden, kwamen wij in de stad wonen. We waren van het begin af klant. We probeerden heel wat frituren, maar bleven uiteindelijk bij hen langskomen. We verhuisden naar andere straten, maar Den Hoek was steeds kortbij, voor ons 'om de hoek'.
Onze drie kinderen werden geboren, en dat was ook bij J & B zo, we zijn leeftijdsgenoten. De kids groeiden ook op met hun duizenden frietjes, en kilometers curryworsten.

En gisteren was het voorbij. We dachten 'nog een keer frieten van bij Jim want binnenkort is hij toe', maar ik stond voor een gesloten fritkot ..ze zijn er niet meer.

Op 16 juli nemen nieuwe eigenaars het over, zij zijn ex-klanten van Den Hoek en beloven het minstens even goed te doen. Wel, ze hebben grote schoenen te vullen want Jim & Brenda waren een begrip hier in de buurt.

Hoe is het begonnen? Jim vertelt:

Het begon in het voorjaar van 1993. Samen met mijn vrouw kwam ik toevallig terrecht in de Anselmostraat in Antwerpen.  Er stond een frituur te koop die reeds een tijd gesloten was. We hadden de jaren voordien al een aantal poogigen gedaan om een frituur over te nemen maar het was er nog niet van gekomen. We zagen het wel zitten op deze lokatie en besloten er voor te gaan. Frituur Den Hoek was geboren.

De microbe om friturist te worden zat er al van jongs af in, ik weet nog goed dat mijn nonkel Leo jaren een frituur uitbaate in Rijkevorsel, ik was er niet weg te slaan. Mijn twee neven van ongeveer dezelfde leeftijd moesten pa al eens helpen, ik was er maar al te graag bij om ook eens aardappelen te pitten en de sfeer in en rond de frituur op te snuiven. 
Toen mijn vrouw moest bevallen is nonkel Leo mij nog komen helpen, ja hij deed het nog steeds graag ook een echte friturist.

Over echte frituristen gesproken, de finesse van het vak heb ik wel geleerd van mijn collega Bob Deams van Frituur Onder Den Toren in Mariaburg. Ik kwam zijn frituur toevallig op het spoor, man zo’n gedreven frituur Koppel had ik tot dan nog nooit ontmoet.  Een echt voorbeeld van vakkenis en persoonlijkheid. Spijtig dat hij na meer dan 25 jaar er mee opgehouden is.

Absoluut Den Laatsten avond
(toegevoegd op 29/06, receptie Den Hoek)
We aten Pizza vanavond. Lekker maar absoluut onnodig want voor hun receptie pakten Jim & Brenda nog eens uit met hun alom bekende heerlijke fritten. Den Hoek is toe, alle rolluiken half omlaag (omhoog) en veel kleurrijke balonnen, tafeltjes vol buurtbewoners binnen en gezellig buiten. Afscheid in stijl met alles wat je in de frituur elke dag kon halen, gebakken door de zoon van Jim die er blijkbaar ook wat van kan! Ik had het kunnen weten, en had beter niet van die pizza gegeten. Jim bood ons direct al drinken aan, mijn dochter kreeg haar eerste energiedrink Monster (weer een familiemoment in Den Hoek). Een stemmige zomeravond daar op de hoek van de Anselmostraat en Fourmentstraat.
'Nog nooit zo een gezellige sluiting meegemaakt' zei een buurtbewoner me.

Afscheid in stijl Jim & Brenda, merci ! Merci voor al die jaren en Bicky Burgers zoals ze moeten zijn.

J & B, ze hebben ook gezorgd voor fatsoenlijke overnemers - Swiss & Denny - hebben we de indruk. Den Hoek zal ook in de toekomst Den Hoek blijven heten, en buiten de garnaalkroket blijft alles bij het oude beloofden de sympathieke eigenaars ..laten we het hopen. Ze houden alvast niet van slappe friet, en veranderen niet van vleesjes ('want dat proef je' zei de nieuwe frituriste Swiss). In de maand dat ze meededen met Jim zal - laten we het hopen - heel wat van zijn mojo zijn overgegaan op hen.

'Het was eng dat ze ineens toe was' zei de nieuwe eigenares die zelf klant was 'ik kan niet wachten om ze terug te openen'.
Maar dan zijn ze er niet meer Jim & Brenda, twee warme mensen die we in onze buurt gaan missen.

Het ga jullie twee ijverige ondernemers erg goed met de frituurwagens en de caitering van leuke lekkere feesten!

Vanwege uw trouwe klanten
Clark Kent & Louis Lane

En dan nu voor den buurtgeschiedenisboekskens: Jim ! in de pers ;

Jim 's nieuwe frituurwagens. Knap Jim, maar Den Hoek over geven.. What where you thinking! (Tja, die verplaatsingen waren er niet toen jullie nog boven de zaak woonden)
Jim & zonen

Als er toch één scheef woord gezegd kan worden Jim dan is het over die Samson & Gert box en bijhorende raamstickers, die waren er écht over - pure frituurkitch ! We gaan jullie missen, en jullie uitzonderlijk lekkere lange frieten, veel succes met de caitering. 
Fijn dat je me steeds met mijn naam aansprak en riep 'Kent de frietjes zijn klaar !', al heet ik natuurlijk niet 
Clark Kent





5 opmerkingen:

  1. Ja je zal het nog gaan missen denk ik
    En idd je was een legende .....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Jim & Brenda: Op 29 juni v.a. 18:00 is het receptie in Den Hoek. Ik werk tot 19:00 en hoop dat ik 't niet mis (zal over de ring rijden als een gek).
    We gaan jou en de fritten missen !, dat wordt pizza en chinees vanaf nu.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. U Belgische frieten waren de beste die we ooit hebben gegeten. We zullen den Hoek gaan missen

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Beste,
    Klanten Familie Vrienden Leveranciers

    Na 20 jaar zetten we onze frituur stop in de Anselmostraat.
    De combinatie met Feestverzorging en Mobiele Frituurwagens De Tempelier werd ons te zwaar.

    Echter geen nood want op 16 juli staan de nieuwe uitbaters klaar om de zaak voort te zetten.
    Wij zijn dan ook zeer tevreden dat Swiss en Denny de frituur willen verder zetten.

    Je mag er op reken dat zij alles zullen doen om jullie vertrouwde frituur goed voort te zetten.

    Het is dan ook met spijt dat we afscheid nemen van onze klanten, buren enz.
    De band die na 20 jaar was gegroeid zullen we missen.

    Daarom nodigen we jullie uit op Vrijdag 29 juni vanaf 18 uur voor een hapje en drankje in de frituur.
    Anselmostraat 73 - 2018 Antwerpen

    Hopelijk tot dan!

    Met vriendelijke groeten,
    Jim en Brenda

    BeantwoordenVerwijderen