Week 6 mindfulness en communicatie
Gisteren 15.888 stappen gezet overdag, een duizendtal (ca. 1km) zeer bewust 'tellend mediteren', 10km in gesprek (luisterend) naar een cliënt terwijl die sprak over zijn weg uit depressie, en een viertal kilometer gewoon functioneel en onbewust (leve de stappenteller).
Net zoals vandaag een half uur zittend gemediteerd. Jij ook?
In de 8 weken mindfulnesstraining krijg je steeds één dag per week wat uitleg en doe je in groep enkele meditaties. Hier oefen je dagelijks alleen met meditatie en milde aandachtsmomenten, hetgeen veel cursisten ook graag doen.
Clark Kent kan de info ook wat spreiden zodat het gemakkelijker te verwerken is van dag tot dag.
Ik beloofde filmpjes voor week 6. Hier gaan we.
Mitra Manesh vertelt over mindful zijn in moeilijke gesprekken a.d.h.v. 3 typische mindfulness-tips (N.A.P.).
Notice (1), wordt je gewaar (in je lichaam) dat het iets met je doet (1)
Accept and allow (2), soms wordt je geactiveerd (opgehitst?), laat het toe (zonder het daarom eens te zijn!) want je kunt er dan mee werken (2).
Pause (3), laat een (adem)pauze of (bedenk)pauze voor je antwoorden gaat. Je hoeft geen juist antwoord te vinden, je hoeft niet kalm te blijven, gewoon even halt voordat je reageert. Zo voorkom je automatisch te reageren en dingen te zeggen waar je (soms onmiddellijk) spijt van krijgt.
mindfulness is altijd kijken, stoppen, landen (reageren)
In de volgende vlog begint lifecoach Sara Landon met de raadgeving; the person who speaks first loses,
daarmee wil ik niet beweren dat een moeilijk gesprek gaat over winnen of verliezen, je wilt er vooral uit geraken, maar het is voor mij wel een grote motivatie om te zwijgen en te luisteren.
In boeken over zaken doen en onderhandelen, die ook meer en meer gaan over win-win gesprekken, is deze tip (axioma, uitgangspunt) steeds aanwezig; diegene die eerst spreekt verliest. Mythe of niet, ik ondervind dat het werkt, al is het maar omdat je de ander ruimte geeft en hij dit op prijs stelt.
Haar tweede tip is (milde) vragen te stellen die beginnen met 'hoe'.
Begin met 'hoe' .. en de rest volgt.
Op het einde, na wat gedoe over het hogere en zo, zegt ze nog iets belangrijks;
dat die ander ook door iemand geliefd wordt met een reden. Probeer de ander niet te zien als de duivel zelf, maar als iemand die dit heel slecht aanpakt in jouw ogen maar die heus ook wel oké kan zijn en goede momenten heeft (alleen nu niet!).
Dat ging vlotjes nietwaar.
En nu zoals met al deze vaardigheden, oefenen, experimenteren, proberen ..
Groeten van coach Clark Kent,
Geen opmerkingen:
Een reactie posten