vrijdag 10 januari 2014

MBTI | Superman is ENFJ


ENFJ: de Leraar onder de MBTI-types

Een van de zestien MBTI-types is de ENFJ, ook wel de Leraar of de Gever genoemd. De levensrol van de ENFJ is die van de vriendelijke overtuiger: de ENFJ heeft de meeste overredingskracht van alle MBTI-types. Geschat wordt dat zo’n 2,4% van de wereldbevolking een ENFJ is.

MBTI in het kort

De Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) is een bekend model om naar persoonlijkheden te kijken en is geboren uit de theorieën van Jung. De MBTI gaat uit van vier tegenstellingen waardoor zestien persoonlijkheidstypes ontstaan: Extroverted tegenover Introverted, iNtuition tegenover Sensing, Thinking tegenover Feeling en Judging tegenover Perceiving.

Persoonlijkheid van de ENFJ

De ENFJ heeft Extroverted Feeling als dominante functie, gebruikt iNtuition als hulpfunctie en kijkt met een Judging blik naar de wereld. Dit is de favoriete manier van de ENFJ om situaties en vraagstukken te lijf te gaan. Sensing en Thinking komen pas daarna. De ENFJ is zeer begaan met de gevoelens van anderen en heeft een scherpe antenne voor hun behoeften en drijfveren. Ze zien potentieel in vrijwel iedereen en vinden het heerlijk om mensen in hun persoonlijke groei te kunnen begeleiden. Doordat de ENFJ zowel sociaal en populair als loyaal en verantwoordelijk is, kan dit MBTI-type als een inspirerende leider binnen een groep optreden. Typische ENFJ-eigenschappen zijn: charismatisch, idealistisch, hartelijk, invoelend, ijverig, dienstverlenend en actief.

ENFJ als werknemer: werk en carrière

Welke baan de ENFJ ook kiest, in essentie is hij altijd een PR-specialist en een mentor. Dit MBTI-type is een ster in zichzelf wegcijferen en daardoor juist onmisbaar worden. De ENFJ zorgt voor vooruitgang door de samenwerking van het team te bevorderen. Bijvoorbeeld door te coachen en te streven naar consensus. Hierbij stelt de ENFJ zich ogenschijnlijk dienstbaar op, maar neemt hij desondanks veel verantwoordelijkheid en komt hij met pragmatische oplossingen. Paradoxaal is dat de ENFJ niet goed alleen kan werken, maar ook niet gemakkelijk dingen uit handen geeft. Verder heeft dit type wat moeite met omgaan met weerstand en het ontvangen van kritiek. De ENFJ komt professioneel tot bloei in gestructureerde organisaties waarin samenwerking voorop staat. Geschikte sectoren zijn: bedrijfsleven, maatschappelijke en zakelijke dienstverlening, communicatie en gezondheidszorg.

Het liefdesleven van de ENFJ: liefde en relaties

De ENFJ stopt een hoop moeite en enthousiasme in relaties, zowel in de liefde als in vriendschappen. Ze zijn begaan met de ander en tonen veel affectie. ENFJ’s zijn ware sterren in het naar boven halen van het beste in anderen. In een liefdesrelatie geven ze de ander dan ook veel bevestiging en steun. Lastig voor ze is dat ze die bevestiging net zo goed zelf willen ontvangen, maar het moeilijk vinden om daarom te vragen. De ENFJ is loyaal en meestal goed gezelschap. Wel is dit type nogal conflictmijdend, vaak omdat ze van mening zijn dat het conflict hun eigen schuld is. Op heldere momenten kan de ENFJ ineens kritisch uit de hoek komen en voor zichzelf opkomen, maar meestal zijn de eigen behoeften juist wat uit het zicht geraakt.

Persoonlijke groei en ontwikkeling van de ENFJ

Voor een gelukkiger leven kan de ENFJ werken aan:
  1. Niet bang zijn om een mening te hebben en om beslissingen te nemen;
  2. Zachtaardiger worden in het hebben en uiten van verwachtingen en waardeoordelen: elk mens is anders en heeft andere beperkingen;
  3. Zelfbewustzijn en een stukje gezond egoïsme: het wegcijferen van de eigen behoeften in relaties werkt contraproductief en ineffectief.

Celebrities en andere bekende ENFJ’s

  • Abraham Maslow
  • Dick Van Dyke
  • Oprah Winfrey
  • Ben Stiller
  • Morgan Freeman
  • John Cusack
  • Nelson Mandela
  • Erasmus
  • Paus Johannes Paulus II



Humanmetrics Jung Typology Test™
Your Type
ENFJ
Extravert(33%)  iNtuitive(88%)  Feeling(62%)  Judging(22%)
  • You have moderate preference of Extraversion over Introversion (33%)
  • You have strong preference of Intuition over Sensing (88%)
  • You have distinctive preference of Feeling over Thinking (62%)
  • You have slight preference of Judging over Perceiving (22%)
How Do You Want to Leverage The Type?
ENFJs often find themselves in occupations that require good interpersonal skills to establish productive collaboration as well as to establish or maintain effective work process. ENFJs one of the most “universal” personality types and they build successful careers in a broad range of organizations and occupations. There are many ENFJs found among mid- and high-rank management roles. Sales, various social services, counseling, teaching, healthcare, community care as well as legal and paralegal services are just some of the examples of favourable occupations for ENFJs.
Jung Career Indicator™ determines occupations and areas in which ENFJs find themselves most fulfilled and content, are most successful, and therefore are most represented in. Based on your personality type, the following is a list of the most suitable areas of occupations along with some examples of educational institutions, where you can receive a relevant degree or training. Please click occupation names and institution logos for more information. The most preferred areas appear first.

Famous Personalities Sharing Your Type

  • Ronald Reagan, the 40th President of the United States
  • Pope John Paul II
  • Nick Nolte, an American actor
  • Tony Blair, the Prime Minister of Great Britain from 1997 to 2007
  • Katharine Graham, the publisher of the Washington Post

Myers-Briggs Type Indicator (MBTI)

Je zoekt natuurlijk werk dat goed past bij je voorkeuren en stijl van werken. Maar hoe goed ken je jezelf eigenlijk? En hoe goed weten andere mensen in jouw organisatie wat jou beweegt en hoe jouw ideale werkomgeving eruit ziet? De Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) is een veel gebruikt instrument om meer duidelijkheid over je persoonlijke voorkeuren te krijgen. De uitkomst is een uitspraak over je persoonlijkheidstype uitgedrukt in een afkorting van vier letters. Zowel leidinggevenden als werknemers gebruiken de uitkomsten ervan om in een organisatie optimaal tot hun recht te komen. De test is onder andere nuttig bij zaken als:
  • Persoonlijke ontwikkeling: Welk soort beroep past goed bij je? Wat is jouw ideale werkomgeving? Wat is jouw favoriete leerstijl? En als je leidinggevende bent of wilt worden, wat is jouw voorkeursstijl van leidinggeven?
  • Teamvorming en -ontwikkeling: Door een beter begrip van elkaars voorkeuren kunnen jij en je teamleden elkaar beter aanvullen en ondersteunen. Managers kunnen betersituationeel leidinggeven. Bij de samenstelling van teams moet rekening worden gehouden met de persoonlijkheden. Teams moeten niet te eenzijdig zijn samengesteld. Het is bijvoorbeeld niet productief om teveel denkers en te weinig doeners te hebben in een team dat dingen gedaan moet krijgen.
  • Organisatieverandering: Misschien kan de taakverdeling in een organisatie anders, zodat mensen beter tot hun recht komen. Wie energie moet steken in taken die niet bij hem passen, presteert minder en raakt veel sneller vermoeid en gedemotiveerd.
  • Conflicthantering: Als werknemers en/of leidinggevenden van elkaar weten welk persoonlijkheidstype ze hebben, wordt er veel duidelijk over de oorzaak van onderlinge wrijvingen. En dan kun je deze proberen weg te nemen.
Desiree Langelaan is projectleider: “De MBTI helpt me vooral aan het begin van een project bij de eerste taakverdeling en de stijl waarmee ik mensen benader. Zo geef ik introverte mensen soms extra gelegenheid om het woord te nemen. En van denkers weet ik dat ik ze het beste kan overtuigen met een heldere en logische argumentatie. Vroeger deed ik die dingen op intuïtie, wat meestal – maar lang niet altijd – lukte.”
De MBTI is een vragenlijst met tientallen vragen, zoals:
“Als iemand je belt met een vraag, wat doe je dan?”
a)    Ik geef de persoon ter plekke een antwoord
b)    Ik vraag de persoon of ik over tien minuten terug kan bellen, zodat ik rustig de tijd heb om over het antwoord na te denken.

Vier kenmerken

Er zijn geen goede of foute antwoorden op de vragen in het interview: het gaat om je voorkeur. Aan de hand van de vragenlijst wordt bepaald wat de vier kenmerken van je persoonlijkheidstype zijn (de letters zijn de beginletters van de Engelse benamingen – de N staat voor iNtuition).
  • E/I: Extraversie of introversie: Ben je vooral gericht op de buitenwereld of op je eigen gedachtenwereld? Extraverte mensen vinden het leuk om in teams te werken en ontwikkelen ideeën in overleg met anderen. Mensen met een introverte persoonlijkheid houden van een rustige werkruimte en ontwikkelen ideeën als ze alleen zijn.
  • S/N: Observatie (Sensing) of intuïtie (iNtuition): Heb je vooral interesse in de feiten (realist) of ben je vooral geboeid door wat mogelijk is (vernieuwer)? Een kenmerk van realisten dat van belang is voor een werksituatie is dat zij het liefst stapsgewijs werken aan taken waarvoor ze de werkwijze al kennen. Intuïtieve mensen vinden het juist uitdagend om nieuwe, complexe projecten aan te pakken en werken in vlagen van energie.
  • T/F: Denken (Thinking) of voelen (Feeling): Maak je beslissingen op basis van logisch, objectief redeneren of op basis van persoonlijke emoties en idealen? Denkers zijn vastberaden en zijn gericht op de taak in plaats van op de groep. Voelers zijn vooral gebaat bij eensgezindheid in de groep. Ze nemen besluiten op basis van persoonlijke of andermans emoties. Mensen met een F-voorkeur kunnen ook prima logisch hun besluit beredeneren, maar zullen dat pas doen nadat hun waarden en emoties gesproken hebben. Wil je iemand overtuigen, houd dan rekening met hun voorkeuren!
  •  J/P: Oordelen (Judging) of waarneming (Perceiving): Leef je het liefst gestructureerd en georganiseerd of juist spontaan en flexibel? Mensen die oordelaars zijn, werken het liefst volgens een planning, beslissen snel en concentreren zich op wat er gedaan moet worden. Ze willen graag elk taakje zo snel mogelijk afronden. Waarnemers houden van verandering, staan open voor nieuwe ervaringen en voelen zich beperkt door te veel structuur. Soms hebben ze moeite met afronden omdat ze steeds nieuwe en nuttige info vinden.
Elke deelnemer aan de test heeft bij elk kenmerk een voorkeur en krijgt de bijbehorende letter in zijn ‘persoonlijke code’. Door de vier kenmerken te combineren, zijn er in totaal zestien persoonlijkheidstypen mogelijk. Bijvoorbeeld: iemand met de code INTJ is een introverte (I) intuïtieve (N) denker (T) en is een oordelaar (J).
Om een voorbeeld te geven van hoe de losse kenmerken samen een persoonlijkheidstype vormen, volgt hier een vereenvoudigd schema met twee kenmerken: extraversie/introversie (E of I) en waarneming/intuïtie (S of N).
  • IS: bedachtzame realist
  • IN: bedachtzame vernieuwer
  • ES: actiegerichte realist
  • EN: actiegerichte vernieuwer
Paul werkt op de administratieve afdeling van een autoleasemaatschappij. Van hem wordt verwacht dat hij zijn taken volgens een vaste routine uitvoert. Paul is echter het liefst bezig met manieren om het werk beter te organiseren. Volgens hem zijn bepaalde procedures verouderd en zitten sommige mensen niet op de goede positie binnen de afdeling. Hij kaart dit vaak aan bij zijn collega’s en leidinggevenden. Hoewel hij zijn voorstellen goed onder woorden kan brengen, vindt hij toch meestal geen gehoor. ‘Laten we het gewoon zo houden’, is de reactie die hij vaak hoort. Uit Pauls testresultaten van de MBTI blijkt dat hij extravert en intuïtief is (EN). Hij is dus een actiegerichte vernieuwer. Dit in tegenstelling tot veel van zijn collega’s, die vooral bedachtzame realisten zijn (IS) en dus minder houden van verandering. Misschien zou Paul beter tot zijn recht komenop een plek waar er meer ruimte is voor nieuwe ideeën en waar hij mensen kan begeleiden bij het uitvoeren daarvan.

Teamrollen

De MBTI-persoonlijkheden kunnen ook een naam krijgen. Die past bij de rol die ze in een team vervullen. Deze namen zijn ontleend aan de Management TeamRollen Indicator (MTR-I). Deze onderscheidt acht verschillende teamrollen – van coach tot wetenschapper.
MTR-i teamrolMBTI type 
CoachESFJ of ENFJ
PelgrimISFP of INFP
OntdekkerENTP of ENFP
VernieuwerINTJ of INFJ
BeeldhouwerESFP of ESTP
ConservatorISFJ of ISTJ
DirigentESTJ of ENTJ
WetenschapperISTP of INTP

Bekijk eens het voorbeeld van Paul (zie kader): Zijn persoonlijke ‘MBTI-code’ is ENFJ. Daarmee is hij een extraverte (E), intuïtieve (N) persoon die beslist op basis van emotie (F) en het liefst gestructureerd en snel werkt (J). Zoals we al zagen, is hij vanwege zijn E en N de actiegerichte vernieuwer. Omdat hij ook een voeler is en een 'oordelaar', zou hij bij uitstek passen in de teamrol van coach (zie tabel). Hij is namelijk graag bezig met mensen en haalt het beste bij ze naar boven. Hij is ook georganiseerd, waardoor hij niet afdwaalt en dus (bijvoorbeeld) de voortgang van een bijeenkomst kan bewaken.

Een ander voorbeeld: Minke, een collega van Paul, is administratief-juridisch medewerker. Haar hoofdtaak is het opstellen van waterdichte leaseovereenkomsten. Ze heeft het profiel ISTP. Daarmee is zij een introverte (I) observator (S) die logisch denkt (T) en zich snel aanpast aan nieuwe informatie (P). Minke is de bedachtzame realist. Omdat ze ook een denker en een observator is, past ze bij uitstek in de teamrol van de wetenschapper. Ze is nieuwsgierig, rustig en zelfstandig. Ze is goed in het oplossen van complexe organisatorische problemen. Ze functioneert prima in haar baan.

De MBTI is niet de enige manier om naar persoonlijkheidstypes en teamrollen te kijken. Zo is er ook het teamrollenmodel van Belbin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten