dinsdag 9 april 2013

Falen - Wat is het alternatief voor Positief Denken ?

Zelfhulpboeken zijn tegenwoordig allemaal verbonden met optimisme. Alsof dat de enige manier is om iemand te helpen. 

Je kunt ook al niet alles actief oplossen of voorkomen ! Ontslag, ruzie, ziekte, dood en andere nare dingen zijn nu eenmaal onderdeel van het leven de condition humaine.

Wat is het alternatief voor Positief Denken ?

'Kweek veerkracht'

Daarmee bedoel ik de capaciteit (het vermogen, de kwaliteit, de vaardigheid) om te falen. En om dingen verkeerd te doen, niet te krijgen wat je wilt ..en het te overleven. Velen van ons zijn behoorlijk kwetsbaar en te weten dat je dit kunt overleven is een belangrijke les. 


Veerkracht gaat voor een groot deel over accepteren dat ook als alles verkeerd zou gaan, het nog steeds oké is.
Dat het niet erg is, zelfs als je dood zou gaan. 
Maak jezelf vertrouwd met de dood, met armoede, met schaamte, met ongeluk. Denk erover na in goede tijden, wanneer je nog gezond bent, nog hoop hebt, energie, en ermee kunt omgaan. Dat kan je bevrijden van een heleboel angsten. 


Ik doe dat regelmatig : Uw coach Clark Kent zijn echte naam betekent in het Nederlands 'moedig' en ik heb het me eigen gemaakt om voor mensen en ideeën op te komen ook al deel ik in de klappen. Dan denk ik : whatever! en doe het toch. Ik lees en schrijf over zaken, onderwerpen waar ik het zelf best moeilijk mee heb (perfectionisme, rust vinden, omgaan met brutale mensen, leiderschap, hulp vragen..), beeld me op een zonnige dag wel eens in hoe het zou zijn om rolstoelgebonden te zijn, of verdrietig, eenzaam, berooid.. en bedenk dan hoe ik er mee om zou kunnen gaan.
Als ik een rolstoel moet gebruiken, dan een coole, een praktische, en waar zou ik mijn auto laten aanpassen..

'Daar denk jij bewust aan Clark ?'

Ja. Ik moet mezelf vertrouwd maken met falen voordat ik zelfs maar kans heb op succes. Je kunt kinderen er ook beter van doordringen dat ze regelmatig zullen falen, en zorgen dat ze daar mee om kunnen gaan. Het is best lastig om te leren zwemmen, piano te spelen, te slagen voor examens, een goede partner te vinden, je eerste centjes te verdienen..

Vroeger - voor mijn tijd - werd mensen gezegd dat ze beter bescheiden zouden zijn : hoop er niet op dat het beter wordt. Geluk is niet voor ons gewone mensen. 
Velen denken nog zo want dit denken wordt doorgegeven door de generaties heen. 
Dat is niet wat ik hier verkondig.

Tegenwoordig is de slinger de andere kant op gezwaaid en wordt gezegd : Je kunt en moet op alles hopen, the sky is the limit.

Ik zeg : Dat werkt niet !

Daarom moet je werken aan een eigen state of mind, een soort innerlijke gerustheid waarbij je angsten kunt toelaten en verdragen zonder dat je er voor wegrent

Als je er bij blijft op lastige momenten en niet in paniek geraakt dan kun je er mee omgaan.

Als mensen angstig worden, hebben ze de neiging afleiding te zoeken : je gaat tv kijken, facebooken, iets online kopen, shoppen, nog een avondje uit, drinken, et cetera.
Maar soms is het belangrijk om te gaan zitten met je angst en erover na te denken. Gewoon blijven, niet vluchten, wel na te denken over je problemen, ze te analyseren in plaats van weg te rennen. 

Je komt er dan achter wat je écht nodig hebt en wat niet. 

Al de afbeeldingen van 'preppers' en 'survivalists' zijn extremen, en niet wat ik bedoel met je voorbereiden. Het gaat me niet om je voor te bereiden op het ergste. Leef vooral hoopvol

Veerkracht heeft niets te maken met dwanggedachten over wat er allemaal verkeerd kan gaan. 
Durf gewoon mild en kort over problemen na te denken op een moment dat je best energiek bent. 

We zijn het niet gewoon om over onszelf na te denken. We denken ook dat alleen psychologen dat kunnen, dat we hierin begeleiding nodig hebben ..dat is niet echt waar. 
Als je het regelmatig doet, kun je het gewoon beter. We doen het gewoon te weinig, we doen het niet graag, we maken er geen tijd voor..

Socrates zei het al :
an unexamend life is not worth living.
een onnadenkend/ onbezonnen leven is het niet waard om geleefd te worden.

Kweek veerkracht
..durf veerkracht te ontwikkelen ..durf falen toe te laten
Als iets fout gaat, is het ook goed. 
(naar een artikel van Sjoukje Van de Kolk in Flow magazine nr2 - 2013).
http://www.youtube.com/watch?v=1cTeQCKafHs&feature=youtu.be

groeten van coach Clark Kent







Geen opmerkingen:

Een reactie posten