vrijdag 29 augustus 2014

Wat jou weerhoudt, zit in je hoofd | Belegen gedachten


Het is tal van keren bewezen met psychologische dierproeven, en-ook-getest-op-mensen, dat wij ons laten weerhouden door wat in ons hoofd zit 'gedachten', vol met 'geschiedenis', 'oude belegen patronen'.

Vlooien die een poos in een gesloten pot leven, springen nadat de deksel verwijderd wordt niet hoger dan de rand van de pot. Ze ontsnappen niet.

Al eens circusolifanten gezien?, of olifanten aan de leiband?
Het grote beest kan die dunne ketting met een goeie ruk breken en gaan lopen ..maar doet het niet.
Toen die olifant nog klein was, was die dunne keten genoeg ..nu eigenlijk niet meer. Toch blijft de olifant staan meestal aan een te zwak paaltje in de grond.

Ik zag in de Ardennen hoe koeien in een wei bleven staan waarvan de draden beschadigd waren, in feite stond de wei open en neen er zat geen stroom op. Maar die koeien zijn waarschijnlijk groot geworden met enkele schokken van de schrikdraad en proberen het niet meer.


Ik had het met mijn hoofdverpleegkundige over het A B C -denken.


Kort;
gebeurtenis of gezegde A lokt niet zomaar reactie C uit.
A passeert jouw hoofd en gedachten B en B maakt dat jij reageert met C.
A kan zijn wat het wilt, het als B negatief is dan is de uitkomst C waarschijnlijk ook niks goeds.
Als B overwegend positief is dan is reactie C waarschijnlijk positief.

De ene medewerker maakt van jouw boodschap iets goeds, de ander is er niet tevreden over, en dat ligt niet altijd aan jouw A. Zijn binnenkant B is bepalend. 


Als coach heb ik veel begrip voor de belegen gedachten van mensen, ik heb ze ook. Besef dat je gedachten die hun vervaldatum al gepasseerd zijn kunt koesteren omdat het bekend terrein is. Lekker veilig, want nieuwe gedachten zijn onbekend en daardoor onzeker en onveilig.

Oude gedachten zijn als oude vrienden, ze zijn al zo lang bij je.
Het zijn dan wel geen goede vrienden , maar wel oude bekende vrienden. Afscheid nemen en Nieuwe vrienden gaan ontmoeten is spannend.


A B C is Te lastig? Doe het dan met de beelden uit deze blog.

Voor mij begon deze blog met een foto die mijn zus Iek uit Noorwegen me stuurde. Kijk daar nog eens naar en mijmer er eens over. 
Zijn de dingen die jou beïnvloeden niet al lang 'belegen' en hard toe aan 'herziening'

Wat jou tegenhoudt (of beweegt) zit in jouw hoofd.


Vriendelijke groetjes van coach Clark Kent1 opmerking: