vrijdag 21 juni 2013

'Kijk niet' naar de roze olifant ! - pleidooi voor Afleiding

Je weet het wel :
Het brein kan geen negatieve opdrachten verwerken.

Als voorbeeld gebruikt men steeds 'denk niet aan een Roze Olifant !' (en oeps, je stelde je vanzelf een roze olifant voor). 

'Ach, je moet niet zo aan je problemen denken' , is op die manier een tip tegen de menselijke natuur in. 

Vandaag geen lesje; uw coach vond alleen een nog mooier recent Belgisch voorbeeld van 'denk niet aan een roze olifant!'

NMBS: "Zo dadelijk rijden we plaats van ongeval voorbij, gelieve uw blik af te wenden"

Zaterdag 22 juni 2013






.
UPDATE Er was vanmorgen heel wat hinder op het spoor tussen Antwerpen en Brussel door een persoonsongeval in Vilvoorde. Sinds 11 uur kunnen de treinen tussen Vilvoorde en Mechelen weer met een normale snelheid rijden, maar er kwamen heel wat verontwaardigde reacties binnen van reizigers.
Volgens radiomaker Koen Fillet werden gevoelige reizigers gewaarschuwd door de NMBS. "Zo dadelijk zullen wij de plaats van een ongeval voorbijrijden. Mogen wij u vragen uw blik af te wenden? Dankuwel", aldus Fillet op Twitter. Ook andere reizigers lieten weten dat het lichaam niet afgedekt was en dat voorbijgangers daardoor alles konden zien wat er gebeurd was.

De gevolgsvertragingen van het ongeval zullen nog duren tot ongeveer 13 uur. De gemiddelde vertraging in het tweede deel van de ochtendspits liep op tot een halfuur, met uitschieters tot een uur.
"Omstreeks 6 uur heeft een trein die van Antwerpen richting Nijvel reed, een persoon aangereden. Het ongeval gebeurde ongeveer 1 km voor het station van Vilvoorde. Tussen 6 uur en 6.40 uur was er daardoor geen treinverkeer mogelijk tussen Vilvoorde en Mechelen in beide richtingen. Rond 6.40 uur werden twee sporen vrijgegeven", aldus Frédéric Petit, woordvoerder van spoorwegnetbeheerder Infrabel.

Uiteraard was deze raad goed bedoeld en bewonderenswaardig, duidelijk is wel dat een psycholoog dit niet had aangeraden. 


is het een vogel?, is het een vliegtuig?, ..
Het was waarschijnlijk efficiënter geweest om bij de plaats van het ongeval te roepen 'Kijk daarboven, dat vliegtuig !' of 'UFO!'
want het brein verwerkt wel positieve opdrachten.

Tip :
Het alternatief van afleiden werkt altijd het beste. Wil je iemand afleiden van negatieve gedachten, doe samen iets positiefs, wees animatief, daag uit, verras mensen, vertel iets, vertel een grapje, gebruik humor, wees creatief. 

Woelen in problemen is ook geen goede houding voor een afdeling geestelijke gezondheidszorg voor ouderen. Spitten, omwoelen, ontdekken, exploreren, uitpraten.. is allemaal voor de acute psychiatrie, niet voor ouderen die hun leven in de psychiatrie hebben gehad en nu op rust zijn.

Groetjes van coach Clark Kent

Geen opmerkingen:

Een reactie posten