vrijdag 4 juli 2014

8 Vormen van Zelfsabotage

Personen en teams kunnen zichzelf saboteren.
Uw coach is een tijdje bezig met de kwalijke gewoonte van klagen om te keren, er zijn nog van die vormen van zelfsabotage


noem er eens 8


Zelfsabotage: 8 gewoonten die je stiekem het leven lastig maken

ZelfsabotageIn sommige situaties kun je je eigen bondgenoot zijn en gaan situaties je gemakkelijk af. De waarheid is echter dat de meeste mensen zichzelf voortdurend saboteren op de een of andere manier. Sommige van deze zelfsabotage-gewoonten kun je aanpakken door een aantal technieken toe te passen. Anderen lijk je helemaal niet te kunnen veranderen, wat je ook doet. Wanneer je er echt niets aan kunt veranderen, is deze gewoonte vaak het gevolg van onbewuste “knopen in jouw systeem”. Meer daarover later in dit artikel.
De eerste stap om met jouw zelfsabotage-gewoonten om te gaan is het onder ogen zien van de gewoontes die op de lange termijn tegen je werken. Hier zijn een paar veel voorkomende zaken die jou het leven stiekem lastig kunnen maken:
1. Negatieve overtuigingen over jezelf 
Wanneer je overtuigd bent dat je iets niet kan, dat je lui bent, dat je niet met een computer kunt werken,… dan zal je er een self-fulfilling prophecy van maken en je kunt jezelf niet gemotiveerd krijgen om verandering in het probleem te krijgen…
2. Vooroordelen over mensen of dingen die je nog niet kent
Vaak draaien situaties compleet anders uit dan je verwachtte. Soms kan dat voor een aangename verrassing zorgen en een andere keer bezorgt het je drie slapeloze nachten. Misschien ben je je bewust dat je bepaalde veronderstelde ideeën of verwachtingen hebt over situaties of mensen, en toch blijf je conclusies trekken voordat je het plaatje compleet hebt…
3. ArrogantieSommige mensen werden vroeger op een negatieve manier geprezen voor hun prestaties en zijn daardoor erg onzeker. De snelste manier om hiermee (onbewust) om te gaan is een groot ego aankweken. Om hun onzekerheid te verbergen, stellen zij zich arrogant op naar anderen, hoewel ze weten dat dit de relatie met anderen niet ten goede komt…
4. Jezelf ontmoedigen nog voordat je actie ondernamAlles wat jou tegenhoudt om actie te ondernemen, dient jou meestal niet. Maar in de meeste alledaagse omgevingen waar inzet en betrokkenheid de gebruikelijke wegen naar succes zijn, kun je nergens komen zonder te proberen. Toch geef je jezelf geen kans om het te proberen…
5. Een negatieve kijk op het leven hebben
Een negatieve kijk verhindert je om objectief te kunnen zijn. Bij de te lang gekookte aardappelen zeg je liever “ik kan niet eens een fatsoenlijke maaltijd bereiden” dan “ik heb vandaag twee heel fijne gesprekken gehad, dus wat maakt deze imperfecte maaltijd uit?”…
6. Drijven op instant bevrediging
Je kunt niet leven zonder je dagelijkse reep chocolade, ondanks je besef dat dit jou niet zal doen afslanken. En je kocht door je ongeduld iets op afbetaling waardoor je uiteindelijk het dubbele van de prijs betaalde. Er is een groot verschil tussen leven in het moment en je toekomst te saboteren, en toch blijf je vaak voor het laatste kiezen…
7. Schadelijk Relaties in stand houdenSoms heb je van die vriend(inn)en waardoor je al heel lang een groot energieverlies lijdt omdat ze je steeds ontmoedigen of nooit je geleende spullen terugbrengen. Ondanks je ongelukkige gevoel hierover kun je het toch niet opbrengen om voor jezelf te kiezen en het contact te verbreken…
8. Uitstellen
Als je dingen uitstelt, zoals een afspraak met je bank maken of een rapport voor een klant schrijven, weet je dat je er niet goed aan doet en dat er kans is op negatieve gevolgen in de toekomst. En toch blijf je dingen uitstellen…

Je zelfsabotage-gewoonten uit de knoop halen

Zoals ik in het begin van dit artikel al zei: veel van deze zelfsabotage-gewoonten zijn een gevolg van wat ik noem “knopen in je systeem”. Toen je als kind iets onprettigs ervoer, werd een “knoop” in je onderbewustzijn gecreëerd, waardoor je jezelf voor de rest van je leven blijft saboteren.
Het goede nieuws is dat deze knopen kunnen ontward worden, zodat jij jezelf niet meer verder hoeft te saboteren en de dingen in je leven je weer gemakkelijker gaan. Een tool om dit te doen is opstellingenwerk, een wetenschappelijk onderbouwde methode waarmee je in beeld kunt brengen waar de knoop precies in je systeem is gekomen en waarmee je de ontwarring kunt verwezenlijken. In mijn eigen leven gaan de dingen veel gemakkelijker sinds ik met opstellingenwerk mijn grootste zelfsabotage-gewoonten uit de knoop heb gehaald.
Binnenkort zal er een opstellingen-weekend in de Belgische Ardennen plaatsvinden. In een klein groepje krijgt iedereen mogelijkheden om zijn eigen systemen te laten opstellen. Als jij graag je knopen wilt ontwarren om een voller leven te kunnen leiden, kijk dan gerust eens op deze pagina voor meer informatie.
Ben jij al in aanraking gekomen met opstellingenwerk? Laat hieronder dan gerust jouw ervaringen met deze prachtige en effectieve tool weten.
In Liefde,
Anja

Geen opmerkingen:

Een reactie posten