vrijdag 28 juni 2013

First they ignore you, ..ze bevechten me
















Op de goeie weg dus ..moeilijk te geloven (omdat ik schrik heb)
Kan ik met deze uitspraak in gedachte de krampachtigheid overwinnen ? want ik begin er nog meer fouten door te maken (tot jolijt van)

proberen

coach Clark Kent

maandag 24 juni 2013

Fibromyaligie zit dan toch niet tussen de oren ?

Pijnbron van fibromyalgie zit niet tussen de oren


Pijn bij fibromyalgie vooral gericht op nek, schouders, lage rug, bekken en knieën. © thinkstock.
BAANBREKEND Neurowetenschappers hebben de pijnbron bij fibropatiënten gevonden. In schril contrast met vastgeroeste vooroordelen moeten we daarvoor niet gaan zoeken in de hersenen. Miljoenen mensen, waarvan de meerderheid vrouwen, zijn al jaren wanhopig op zoek naar een doeltreffende behandeling. Tot op vandaag dachten veel artsen dat fibromyalgie een imaginaire, puur psychologische aandoening was, maar baanbrekend onderzoek wijst uit dat de ziekte veroorzaakt wordt door een teveel aan zenuwvezels in de bloedvaten.
Letterlijk betekent fibromyalgie 'pijn in bindweefsel en spieren'. Mensen met deze aandoening hebben last van verschillende klachten, heel vaak op hetzelfde moment: pijn, stijfheid, slaapstoornissen, hoofdpijn en darmproblemen. De ziekte behoort tot de meest voorkomende pijnsyndromen. Met dank aan de nieuwe bevindingen kan nu gewerkt worden aan alternatieven op vlak van behandeling. Het ultieme doel is een permanente oplossing te vinden voor de aandoening.

Onderzoek
Amerikaanse neurowetenschappers onderzochten de huid op de handen van mensen die door gebrek aan sensorische zenuwvezels amper reageren op pijnprikkels. Vervolgens deden ze hetzelfde met handen van fibropatiënten. Zo zagen ze een overdreven hoeveelheid van één specifiek type zenuwvezels, genaamd arteriool-venulen (AV).

Tot voor dit onderzoek dachten wetenschappers dat deze vezels alleen verantwoordelijk waren voor het regelen van de doorstroom in de bloedvaten. Nu weten ze echter dat er een rechtstreekse link is tussen deze zenuweindes en de wijdverspreide pijn die patiënten met fibromyalgie voelen. De studie geeft dan ook een verklaring waarom veel mensen met fibro extreem overgevoelige handen en andere delicatie zones (zogenaamde tenderpoints of drukpunten) op het lichaam hebben. Ook verklaart het waarom koud weer de symptomen alleen maar erger maakt.

Baanbrekend
"Deze verstoorde bloedstroom kan perfect de oorzaak zijn van spierpijn en andere pijnprikkels, maar ook van oververmoeidheid", verklaart neurowetenschapper Dr. Frank L. Rice.

Nieuwe behandelingen zijn broodnodig, aangezien de huidige opties zelden het leed van mensen met fibromyalgie echt verzachten. Zo krijgen ze nu allerhande pijnstillers en antidepressiva voorgeschreven of worden ze afgewimpeld met het 'advies': "Slaap en beweeg gewoon een beetje meer".

Artikel Door:  
24/06/13 - 18u05  Bron: The Guardian

Interessant 

Spinsels in je hoofd - Aangeleerd optimisme

Alternatieve gedachten leren aannemen.
RET, Martin Seligman noemt het de ABCD-methode.

We weten al :
gebeurtenissen lokken niet automatisch reactie uit. Wat jij denkt over die gebeurtenissen lokt die reactie uit.
Nu gaan we er iets interessants mee doen ;
Je gaat dit heel nuttig vinden.

Als er iets gebeurt waardoor je voelt dat je geluksniveau daalt , pak een pen en schrijf.

A (Adversity/ Afkeer/ Activating event/ Activerende gebeurtenis) :  Schrijf – in één zin – de gebeurtenis op die jouw afkeer opwekte.

(voorbeeld) In drie dagen tijd heeft Koen me nog niet teruggebeld.

B (Belief/ Jouw overtuiging) : Schrijf op – wat jij denkt dat er aan de hand is. Je hebt een vaste gewoonte om dingen op te vatten. Geef  je angstige ego een stem, schrijf het op.
Je hebt een mentale routine.

(voorbeeld) Ik geloof dat Koen beslist heeft dat hij me niet mag, hij vind iemand anders beter dan mij, hij laat me vallen, Koen is niet loyaal, Koen liegt, mensen laten me altijd in de steek van zodra ze me leren kennen, het heeft geen zin om zoveel tijd te steken in relaties..
C (Consequenses/ Gevolgen) : Shrijf – héél  eerlijk – op hoe het voelt om dit te geloven. Wat zijn de gevolgen van deze overtuiging? Uit eerlijk je gevoelens.

(voorbeeld) ik voel me in de war, ik voel me in de steek gelaten, gekwetst, ik voel me waardeloosd,
ik voel me onbelangrijk, ik ben bang dat het niks wordt met hem..

D (Disputation/ Tegenwerping) : Het is tijd om jouw verhaal te veranderen, om alternatieve uitleg te vinden voor wat er aan de hand is. Schrijf alles op dat er gebeurd zou kunnen zijn i.p.v. de donkere scenario ’s die in jouw gedachten opkwamen.

(voorbeeld) Het is nog maar drie dagen, Koen is misschien ziek(of iemand in zijn familie), hij heeft het misschien druk, hij heeft mogelijk iets dringend voor, hij zit zelf met zorgen, hij heeft zijn rekening niet betaald, zijn telefoon(voicemail) is stuk, hij is zijn gsm kwijt, Koen wilt met me praten maar er komt steeds iets tussen, dit is al eens gebeurd en uiteindelijk kwam hij met me praten, ik kan hem vertrouwen


Toen ik in 1999 deze methode voor het eerst ontdekte was ik niet meteen zo enthousiast over die D.

A, B en C opschrijven ging vlot,
A/ Is het een feit ? (Als ik er even bij stil stond, was niet altijd een feit, dus kon ik het verwerpen)
B/ Hoe vertel ik over dit feit tegen mezelf? Zit ik te piekeren, kniezen, malen? Helpt dat mij vooruit?
C/ Hoe voelt het om dit aan te nemen? Is het gezond? Krijg ik op deze manier wat ik wil?

maar bij de D (uit-dagen) had ik het gevoel dat ik mezelf voor de gek hield, of dat ik excuses moest verzinnen voor fouten of ruwheid van anderen.  Het leek me ook naïef , goedgelovig om voor anderen alternatieven te vinden.

Op mijn hoede zijn voor anderen was tweede natuur. Ik was zo opgevoed en had dit patroon daardoor zo vaak bevestigd gezien.  Ik laat me ook van nature niet op mijn kap zitten, dat hielp me ook al niet om gemakkelijk D ’s te vinden.

Wat mij hielp om alternatieven te vinden , is het feit dat ik zelf allerlei dingen voorheb waarbij ik onbedoeld fouten maak. Dat overkomt anderen vast ook, denk ik nu.

Vroeger moest ik perfect zijn, dus anderen OOK. Punt uit. Nu vind ik alleen nog dat het optimaal moet zijn, en dan nog!

Met D heb ik dus ja-ren-lang geworsteld ! Ik wou alternatieven vinden, een ander scenario bedenken, een positievere uitleg vinden, maar ik was het niet gewoon om dat te doen.  Ik had een bepaalde mentale routine.

Zoals zowat iedere mens geloofde ik meteen in mijn eigen gelijk, mijn waarheid. Je vertelt jezelf zaken, en omdat jij het zelf bent die het vertelt moet het wel waar zijn (Je zou toch niet liegen tegen jezelf hé!?).

Het is ook fout om te denken dat je voor anderen excuses moet zoeken, neen, je vindt alternatieven voor jezelf. Zolang de zaak niet opgelost geraakt is uitgaan van doemscenario ’s redelijk ongezond. Je doet het voor jezelf (en daarbij geef je anderen een kans)

Toch was ik in 1999 meteen heel enthousiast over de ABCD-methode ! ‘Aha!, dit is wat ik mis!’, dacht ik meteen. Vrienden van me konden veel beter relativeren, vond ik, en dat wou ik ook kunnen.
Ik was erg gemotiveerd om me te verbeteren.
Ik stond er wel voor open dat er alternatieven moesten zijn want ik had niet altijd gelijk (zo slim ben ik wel dat ik dat weet), niet alles dat ik mezelf vertelde kwam zo uit, en dingen die een ramp leken te zijn waren achteraf een zegen.
Voor mensen die konden relativeren, had ik groot respect, ik vond hun niet langer naïef. Zij hadden het in veel opzichten ook gemakkelijker dan mij.

Ik leerde.
Het leven lijkt niet altijd zinvol en logisch en prettig als je door de voorruit kijkt, maar is dat wel als je door de achteruitkijkspiegel kijkt.

In het begin schreef ik regelmatig die A,B,C, en D uit, dagelijks, dan wekelijks, en na een tijd sprong mijn gedacht al zelf van

feit, geloof (aanname) > naar alternatieve uitleg. Het is een nieuwe gewoonte geworden om niet meteen op mijn paard te zitten, om niet meteen te oordelen.

Mogelijk is het eerlijker om te zeggen dat ik wél meteen op mijn paard zit (old habits die hard, gewoontes blijven eigenlijk), maar het voor mezelf houdt en dan ogenblikkelijk overga op gezonder denken. 
Dat vind ik sympathiek genoeg.

Schrijven doe ik alleen nog bij zaken waarbij het moeilijk is, dat helpt.
Vind je geen alternatieven? Ga dan bij je vrienden en kennissen te rade, stel vragen, lees boeken, luister audioboeken..

En tot slot een optimistische noot om je aan op te trekken als je hiermee begint.
Hoe meer je alternatieven bedenkt, hoe creatiever je wordt daarin, en hoe vaker het goed uitpakt.


Groetjes van coach Clark Kent

vrijdag 21 juni 2013

'Kijk niet' naar de roze olifant ! - pleidooi voor Afleiding

Je weet het wel :
Het brein kan geen negatieve opdrachten verwerken.

Als voorbeeld gebruikt men steeds 'denk niet aan een Roze Olifant !' (en oeps, je stelde je vanzelf een roze olifant voor). 

'Ach, je moet niet zo aan je problemen denken' , is op die manier een tip tegen de menselijke natuur in. 

Vandaag geen lesje; uw coach vond alleen een nog mooier recent Belgisch voorbeeld van 'denk niet aan een roze olifant!'

NMBS: "Zo dadelijk rijden we plaats van ongeval voorbij, gelieve uw blik af te wenden"

Zaterdag 22 juni 2013






.
UPDATE Er was vanmorgen heel wat hinder op het spoor tussen Antwerpen en Brussel door een persoonsongeval in Vilvoorde. Sinds 11 uur kunnen de treinen tussen Vilvoorde en Mechelen weer met een normale snelheid rijden, maar er kwamen heel wat verontwaardigde reacties binnen van reizigers.
Volgens radiomaker Koen Fillet werden gevoelige reizigers gewaarschuwd door de NMBS. "Zo dadelijk zullen wij de plaats van een ongeval voorbijrijden. Mogen wij u vragen uw blik af te wenden? Dankuwel", aldus Fillet op Twitter. Ook andere reizigers lieten weten dat het lichaam niet afgedekt was en dat voorbijgangers daardoor alles konden zien wat er gebeurd was.

De gevolgsvertragingen van het ongeval zullen nog duren tot ongeveer 13 uur. De gemiddelde vertraging in het tweede deel van de ochtendspits liep op tot een halfuur, met uitschieters tot een uur.
"Omstreeks 6 uur heeft een trein die van Antwerpen richting Nijvel reed, een persoon aangereden. Het ongeval gebeurde ongeveer 1 km voor het station van Vilvoorde. Tussen 6 uur en 6.40 uur was er daardoor geen treinverkeer mogelijk tussen Vilvoorde en Mechelen in beide richtingen. Rond 6.40 uur werden twee sporen vrijgegeven", aldus Frédéric Petit, woordvoerder van spoorwegnetbeheerder Infrabel.

Uiteraard was deze raad goed bedoeld en bewonderenswaardig, duidelijk is wel dat een psycholoog dit niet had aangeraden. 


is het een vogel?, is het een vliegtuig?, ..
Het was waarschijnlijk efficiënter geweest om bij de plaats van het ongeval te roepen 'Kijk daarboven, dat vliegtuig !' of 'UFO!'
want het brein verwerkt wel positieve opdrachten.

Tip :
Het alternatief van afleiden werkt altijd het beste. Wil je iemand afleiden van negatieve gedachten, doe samen iets positiefs, wees animatief, daag uit, verras mensen, vertel iets, vertel een grapje, gebruik humor, wees creatief. 

Woelen in problemen is ook geen goede houding voor een afdeling geestelijke gezondheidszorg voor ouderen. Spitten, omwoelen, ontdekken, exploreren, uitpraten.. is allemaal voor de acute psychiatrie, niet voor ouderen die hun leven in de psychiatrie hebben gehad en nu op rust zijn.

Groetjes van coach Clark Kent

donderdag 20 juni 2013

Zomer begint met wolkbreuk - Vijf dingen per dag om dankbaar voor te zijn

Geluk hebben en gelukkig zijn,

het zijn twee héél verschillende dingen.

Geluk hebben, heeft te maken met dingen die je meemaakt of die je krijgt en waardoor je een (kort of langer) geluk ervaart.
Een Chinees gezegde over de 'duur' van geluk vind ik leuk :

Wil je geluk voor een uur; doe een dutje.
Wil je geluk voor een dag; ga vissen.
Wil je geluk voor een maand; trouw.
Wil je geluk voor een jaar; erf.

..Wil je geluk voor gans je leven; maak iemand anders gelukkig.

Gelukkig zijn, is dus actiever, en heeft te maken met gelukkig maken (jezelf, of een ander).

Oh ja, Jezelf gelukkig maken mag ook. Dat is niet egoïstisch.
Waarom is dat niet egoïstisch?
Wel, ben je al eens in de buurt van een positief en gelukkig iemand geweest? Hoe voelt dat? Juist, je wordt er zelf beter gemutst van.

Nee? Al eens een tijdje met een ongelukkig iemand omgegaan? Het zuigt je leeg.
Ongelukkige, negatieve, ontevreden, uitgebluste mensen zijn ook minder geneigd om rustig, behulpzaam, correct, ethisch of professioneel te handelen.

De norse kassierster in de supermarkt maakt je niet gelukkiger (de lachende van Kassa 7 wel!)
Verzorgster X die zegt dat ze het druk heeft, daar heb je ook niks aan.
Je buur die klaagt dat je een stukje fietst op de stoep..
..

Dus door jezelf gelukkig te maken , maak je ook anderen gelukkig (niks egoïstisch aan).

Daar zijn tools en technieken voor; hier is er eentje :

Som (schrijf!) élke dag vijf dingen op waar je dankbaar voor bent. En je gaat na een maand gelukkiger zijn.
Gaandeweg ga je als vanzelf meer zien om gelukkiger over te zijn omdat je beter oplet.


Moeilijk ? noop !

Toegegeven, je hebt niet altijd geluk, je hebt zelfs pech of ongeluk zo nu en dan (maar veel minder dan sommigen denken of te vertellen hebben)

De truc is om zelf daar in je geluk te zien zegt dokter Martin Seligman, de pionier en uitvinder van de stroming positieve psychologie (een échte wetenschap, geen zever).
Het is niet handig om te zeggen; 'ik ben blij dat ik mijn been brak', 'ik ben dankbaar dat mijn auto in panne staat', 'ik ben content dat mijn kind aan de drugs is', 'ik ben toch zo gelukkig dat ik mijn ontslag kreeg vandaag' ..

Wel is het belangrijk om in die situaties het goede dat er nog is te zien. 
Martin Seligman, grondlegger Positieve Psychologie

21 Juni, de eerste dag van de zomer.
Dochterlief snelt om zes uur naar boven (oh nee, ik lag er pas rond 01:00 in). Papa je moet opstaan, vlug!
Papa de kelder (waar de badkamer is) is ondergelopen, je moet snel komen opkuisen zegt mama.
Met een klap gaat de voordeur dicht, mijn vrouw vertrekt naar haar werk.
Ik kom beneden en de kelder staat blank. This is a job for superman ! (denk ik bijna vrolijk. Sorry, ik werk al lang aan mijn geluk dus als je d 'r de lol niet van inziet en denkt dat ik gek ben.. twee jaar geleden had ik hetzelfde gedacht 'klote' dus).




Terwijl ik de boel op sop, bedenk ik in die situatie de kleine (zelfs grote) zegeningen :

- gelukkig zag mijn vrouw dit op tijd, het water staat nog redelijk laag.
- het is proper regenwater
- leve de keerklep die we plaatsten in de rioleringsbuis, die houdt het strontwater van de ondergelopen straat tegen.
- leve de nieuwe afvoerklep, die zet ik meteen om zodat het water van het dak de tuin in loopt.
- de was hangt net niet in het water
- handdoeken houden het water uit de voorkelder terwijl ik als een gek water buiten hoos.
- de wasmachine staat niet onder water.
- alle gerief is voor hande
- ik hoor aldoor sirenes in de buurt, de brandweer helpt meer onfortuinlijke buren (wij hebben nog geluk)
- al weken regent het in de buurlanden, met overstromingen en modderstromen tot gevolg. In vergelijking is dit peanuts.
- op een uurtje werken is het weer droog
- ik namiddagdienst, zo was ik toch hier voor deze kleine watersnood
- mijn dochter smeert de boterhammen voor mijn zonen
- ik kan de kids met de wagen naar school brengen, dan komen ze droog aan op hun examen.
- This is a job for Superman ! (oh ja, op 19 juli komt de nieuwe superman-film uit. Tof!)
- hup, meteen instant-inspiratie voor een nieuwe blog !
-

enzovoorts
Ik kon wel doorgaan met opsommen, en met soppen. Uw coach bleef kalm water hozen (er lijkt geen beginnen aan ..en dan gaat het toch)
Ik zal straks ook niet op het werk komen met een straf verhaal - of geklaag over het water en het weer. Ken ik mensen wiens dag dit zou vergallen? Ken jij er? O ja ! Ben jij er zo eentje ? Ik was er zo ene !



Tot waterslot dit.
Ik zeg altijd dat ik niet geloof dat je 'het goede uit het universum, de natuur.. aantrekt' door positief te zijn, maar dan gebeurt er altijd iets onverwachts leuks of goeds dat dit toch lijkt te bevestigen.
Een kikker uit de tuin komt me gezelschap houden. Hij (zij?) hupt zelfs even de badkamer in, plets plets plets..

Vijf dingen per dag opsommen (opschrijven) om gelukkig over te zijn (ook eens durven in ongelukkige situaties).

groetjes van Self Coach Clark Kent, de doe-het-zelver,
















Oh wat had ik graag nog een half uur in mijn bed gelegen. 
Zo bruusk dat ik gewekt werd door mijn paniekerige dochter. Het hout van de plinten en kastjes slorpt gretig het water op, als dat maar goed komt (schade, schade, schade). 
Moet ik me ook nog naar school haasten met de auto i.p.v. dat ze zelf fietsen en ik in mijn jogging kan thuis blijven. Net op de dag dat de vuilkarren door de stad rijden, we hangen al snel achter zo een slome oranje truck (die zich in een bocht vast rijdt).
Normaal zou ik gaan zwemmen, dat zal niet lukken. 
En die kelder is nog niet droog als ik toekom. Straks kan het nog eens onderlopen (zo gaat dat hier in 't stad met die slechte oude riolering)
Is dat het begin van de zomer ! Awel, dat belooft voor de rest van het verlof binnenkort ! Het zal wel een natte vakantie worden (zeggen ze toch).
Wat moet er nu komen van mijn andere plannen, ik moet nog winkelen. Het toilet kan niet gebruikt worden totdat de zondvloed overhoudt (het water staat tot de rand). Tanden poetsen, hoe gaat dat nu? Ik moet me nog scheren voor te gaan werken. 
Jongens toch !

Hoe anders zou dit verhaal geklonken hebben als ik me zo had beklaagd? Dat was in feiten ook mijn morgen, ik zou niet liegen !

Ook dat was mijn mooie zomermorgen ..maar dit soort gedachten gaan bij mij niet meer op. Ik heb écht moeten nadenken om het zo negatief te formuleren. In alle shit een zegening zien, is dit geen zelfbedrog?
Wat dan nog !
Het wordt een gewoonte, gaat vanzelf.

Het viel reuze mee (vind ik)

zondag 2 juni 2013

Benjamin Franklin - de lantaarnpaal - en the bandwagon effect

Benjamin Franklin (Boston, 17 januari 1706 – Philadelphia, 17 april 1790) was een Amerikaans politicus, wetenschapper en moralist. Uitgever en drukker, Wetenschapper, Diplomaat.De man staat op a hundered dollar bill. 
Hij is het schoolvoorbeeld van nijverheid en eerlijkheid.[1] Wikipedia

Benjamin F. merkte bij de opmaak van zijn krant op dat veel inbraken en overvallen 's avonds gebeurden en in het donker.  Dieven waren zelden zo brutaal of moedig om bij licht toe te slaan. Het was 175X, andere tijden.

Benjamin trok naar het stadsbestuur met zijn bevindingen en stelde hen voor om gasverlichting te plaatsen bij de winkels in de hoogstraat. Het was midden 1700 en straatverlichting was er niet, het was toen ook ongebruikelijk. Het stadsbestuur oordeelde negatief.

Benjamin stelde de lokale handelaars voor om zijn idee uit te voeren en elk een lantaarn te bekostigen voor hun zaak. Zij vonden het een onnodige uitgave of een luxe die zij zich niet konden permitteren.

Ben besloot voor zijn zaak een lantaarnpaal te plaatsen.

In het begin had men het niet hoog op met die paal. Mensen hadden kritiek op Ben. Wie dacht hij wel dat ie was? !
Stilaan echter zagen handelaren dat 's avonds mensen samen kwamen voor de dagbladwinkel om er te praten en rond te hangen. Vrouwen haasten zich door het duister tot aan de lantaarnpaal, ze liepen graag voorbij zijn winkel, het voelde veilig aan.

Nu liet een collega ook een lantaarn plaatsen. Hij stelde hetzelfde vast en 's avonds kreeg hij nog klanten. Overdag
kwamen er meer mensen in zijn winkel uit dankbaarheid voor de lantaarn. 
Inbraken gebeurden nog wel in de donkere gedeelten van de straat.



Gauw sloten de handelaren aan en een voor een plaatsten ze een lantaarnpaal.
In de reclame heet dit fenomeen 'the bandwagon effect'. Wij volgen anderen ..dat ligt in de meesten hun natuur.

Benjamin had boos in zijn handen kunnen wringen bij al die 'domheid' en tegenkantingen. Ben had zich kunnen beklagen over de onwil van anderen, maar hij merkte dat 

actie eigenlijk altijd begint bij jezelf !

Zo is het ook om met nieuwe zaken te beginnen.
Zo is het zelfs met 'het goede' te willen doen of ethisch te willen handelen.
Je krijgt anderen niet gemakkelijk mee, dat is eerder regel dan uitzondering. Mensen volgen de meerderheid, Ja ook als ze daarmee niet slim of juist handelen. Het zit in onze natuur.

Benjamin bracht één licht in de duisternis van zijn straat en bij volhouden, werd hij gevolgd.
Uiteindelijk nam de stad het idee zelfs over, kocht straatverlichting aan en nam het onderhoud op zich.

Uiteindelijk drijft het vet - de kwaliteit - altijd boven, is mijn credo. Uw coach is een nieuwlichter en waaghals van nature, maar ik heb er begrip en respect voor dat niet iedereen dat is (vélen dat niet zijn). Lastig, maar het gaat wel 
(Anderen vinden mij dan ook wel eens heel lastig natuurlijk).


Take action ! en hou het gewoon nog even vol.
groetjes van uw coach Clark Kent, sinds kort ook coach op een dienst die LONDON heet